Kapcsolat Gy.I.K. Felelősség    
 
Hírek

2010/12/29

A kérdésfeltevés átmenetileg szünetel.

köszönettel: a szerk.

2009/05/01

Kérjük Önöket, amennyiben a befizetéstől számított harmadik napon sem kaptak még választ értesítsenek bennünket, mert előfordul, hogy nem tudjuk a befizetőt beazonosítani.

köszönettel: a szerk.


   Keresés a válaszok között


Kereshet a kérdés azonosítójára, a korábban megadott névre és kérdésre, valamint a válaszra is.


   Statisztika

Összes kérdés: 2863
Ebből ma érkezett: 0


A keresés eredménye:

Molnár János 2008-03-18 17:07 [3561]
Tisztelt Címzett! Az alábbi problémám megoldásához kérek tanácsot: 1999.07.01-től élettársi kacsolatban élek élettársam édesanyja és nagyanyja közös tulajdonú házában. A kapcsolatunk kezdetén 1 MFt külön vagyonnal rendelkeztem, amiből az akkor 4 MFt-ot érő ház 1/4-ed részét szerettem volna megvásárolni. Akkor a válasz az volt, hogy ha majd a nagymama meghal, akkor rendezzük a tulajdoni viszonyokat. Ezt ígéretnek vettem és az 1 MFt-ot a ház átalakításába befektettem. Mostanra a kapcsolatunk megromlott és a különköltözés mellett döntöttünk, ami természetesen az én elköltözésemet jelenti. Kértem, hogy az általam befektetett 1 MFt-nak megfelelő kamatos összeget (10% kamatoskamattal számolva kb. 2,15 MFt-ot) a tulajdonosok fizessék ki. A válasz az volt, hogy "senki sem kért arra, hogy a pénzt befektessem, egyébként is azt a befektetést már lelaktam". Az élettársam szülei menet közben természetben is és anyagilag is sokat segítettek. Az anyagi segítség számszerűsíthető összege az elmúlt 8,5 évre számolva, az én havi 20 eFt-os (virtuális) lakbéremet és az élettársam jövedelmét is beleszámítva kb. 13,8 MFt, miközben az én jövedelmem a különvagyont is beleszámítva 17,4 MFt, amiből hárman éltünk: az élettársam és az ő gyermeke, valamint én. Ha az arányos hozzájárulásból indulok ki, akkor a részükről adódó 6,9 MFt/fő alapján 10,5 MFt "túlfizetésem" van, ami "lelakás"nak kissé túlzó. A ház jelenlegi értéke kb. 10-12 MFt, tehát értéknövelő volt az ittlétem. Kérem tájékoztassanak, hogy milyen lehetőségem van, hogy a különvagyonom aktuális értékét (2,15 MFt-ot) megkapjam. A "túlfizetésem"met, hacsak nem muszáj, nem szeretném tőlük igényelni. Köszönettel: Molnár János

Tisztelt Molnár János! Az ingatlan és az élettársi életközösség fennállta alatt szerzett vagyontárgyak kérdését el kell választani. Az ingatlan egyikőjük tulajdonát sem képezte az élettársával, ott szívességi alapon laktak. Ekként lakbér kérdése sem merülhet fel, ilyen követelése álláspontom szerint a tulajdonosoknak nem lehet. Az Ön 1 m forintos beruházásánál azt kell vizsgálni, hogy az az ingatlan szerkezetét érintette-e vagy sem, tehát hogy további alapterület keletkezett-e, hoztak-e létre új szobát, stb. Amennyiben igen, úgy beruházása tulajdonjogot keletkeztethet, tehát az ingatlan tulajdonosaitól kérheti, hogy tulajdonjogát a beruházás egész ingatlan értékéhez viszonyított arányában ismerjék el, és az az ingatlannnyilvántartásba kerüljön bejegyzésre. Amennyiben ez békés úton nem rendezhető, úgy ezen igényét bíróság előtt is érvényesítheti. A másik kérdés az élettársi életközösség alatt szerzett vagyontárgyak sorsa. A jogszabályok értelmében minden vagyon, amit az élettársi életközösség fennállta alatt szereztek, közös vagyonnak minősül, tulajdoni hányadukat pedig a hozzájárulás (anyagi, jövedelmi viszonyuk) aránya határozza meg, ha ez nem igazolható, akkor fele-fele arányban. Természetesen e körben a rezsi- és a lakás fenntartásával járó költségek is érvényesíthetők, iletve minden olyan vagyontárgy, amelyet együtt szereztek. Érdemes leltárt készíteni ezen tételekről, megnézni, hogy összesen milyen összegű vagyonra tettek szert, és azt osztani. Meg kell nézni, hogy különköltözésekor milyen vagyontárgyakat hozott el Ön, ezek értékével a követelhető összeget csökkenteni kell. Természetesen az arányok meghatározása során figyelembe kell venni élettársa kiskorú gyermekét is. Sajnos az Ön által levezetett számítás számomra nem igazán érthető, így ekként az Ön "túlfizetése" körében sem tudok állást foglalni.

tisztelettel:
Dr. Bagó-Rónai Ivett
dr.bago-ronai.ivett@onlinejogasz.hu   OnlineJogász.hu
 
© www.onlinejogasz.hu ViP-CMS - A Sokszínű Tartalomkezelő Rendszer