Kapcsolat Gy.I.K. Felelősség    
 
Hírek

2010/12/29

A kérdésfeltevés átmenetileg szünetel.

köszönettel: a szerk.

2009/05/01

Kérjük Önöket, amennyiben a befizetéstől számított harmadik napon sem kaptak még választ értesítsenek bennünket, mert előfordul, hogy nem tudjuk a befizetőt beazonosítani.

köszönettel: a szerk.


   Keresés a válaszok között


Kereshet a kérdés azonosítójára, a korábban megadott névre és kérdésre, valamint a válaszra is.


   Statisztika

Összes kérdés: 2863
Ebből ma érkezett: 0


A keresés eredménye:

Nagy Blanka 2008-04-13 23:38 [3590]
Kedves Online Jogász! Egy hajléktalanokkal foglalkozó alapítványban dolgozom mely az államtól kapott normatívából működik. Mindezidáig úgy tudtuk, hogy közalkalmazotti státusztban vagyunk valamint a közalkalmazotti bértábla szerint kapjuk fizetésünket. A munkáltató ezt egy ideje tagagadja (régebben elismerte), a fizetési táblát nem veszi figyelembe, jelenleg pedig egy új munkaszerződést akar mindenkivel aláíratni mely a közalaklmazottiságra még néhány szó szintjén sem utal. Kérdéseim: Áláírathat-e ilyen munkaszerződést a munkáltató és ha ezt valaki megtadadja érheti-e bármilyen következmény? Ha a közalkalmazotti törvény hatálya alá esünk és a munkaszerződésben ez alól „kibújnak” akkor jogviták esetén még a közalkalmazotti törvény vonatkozik-e minden félre? Megteheti-e mindezt a munkáltató és ha nem akkor mely jogszabályok vonatkoznak arra, hogy köteles a munkavállalókat közalkalmazottként kezelnie, elkönyvelnie? Ilyen esetekben milyen jogi nyomásgyakorló eszközökhöz lehet folyamodni? Köszönettel: Nagy Blanka

Tisztelt Nagy Blanka! Az alapítvány okiratainak ismeretei nélkül nehéz azt megmondani, hogy az Önök státusa közalkalmazotti vagy munkaviszony. Azonban abból a tényből, hogy a hajléktalanok ellátása önkormányzati kötelező feladat, és az alapítvány ezt a feladatot látja el, véleményem szerint nem következhet más, mint hogy Önök közalkalmazottak, és ekként bérüket is a közalkalmazott itörvény szerini bértábla szerint kell kapniuk. Megvizsgálandó még, hogy jogviszonyuk kinevezéssel, vagy munkaszerződéssel jött létre, és ez az okirat a bér tekintetében miként rendelkezik. Azt a munkáltató egyoldalúan nem jogosult módosítani, így a jogviszonyt sem szüntetheti meg arra hivatkozással, hogy a munkaszerződést Önök nem írják alá. Amennyiben arról van esetleg szó, hogy a munkáltató személye időközben átalakult, és egyes feladatkörrök átadásra kerültek, így a Munka Tv-könyve hatálya alá tartozó munkáltatóval kerültek kapcsolatba, ebben az esetben a jogszabályok részletes rendet írnak le, hogy miként történhet ez meg, és ezen szabályok betartása nélkül a munkáltató nem módosíthatja a szerződést, és ebben az esetben is szükséges a beleegyezésük. A hatékony megoldás az együttes - akár jogi képviselővel történő fellépés - lehet, esetlegesen az önkormányzat megkeresése, hiszen önkormányzati feladatkör átadásáról van szó.

tisztelettel:
Dr. Bagó-Rónai Ivett
dr.bago-ronai.ivett@onlinejogasz.hu   OnlineJogász.hu
 
© www.onlinejogasz.hu ViP-CMS - A Sokszínű Tartalomkezelő Rendszer