Kapcsolat Gy.I.K. Felelősség    
 
Hírek

2010/12/29

A kérdésfeltevés átmenetileg szünetel.

köszönettel: a szerk.

2009/05/01

Kérjük Önöket, amennyiben a befizetéstől számított harmadik napon sem kaptak még választ értesítsenek bennünket, mert előfordul, hogy nem tudjuk a befizetőt beazonosítani.

köszönettel: a szerk.


   Keresés a válaszok között


Kereshet a kérdés azonosítójára, a korábban megadott névre és kérdésre, valamint a válaszra is.


   Statisztika

Összes kérdés: 2863
Ebből ma érkezett: 0


A keresés eredménye:

Ágnes 2008-04-23 11:17 [3601]
Tisztelt Online Jogász! 2007. augusztusában mentem férjhez egy nigériai állampolgárhoz. Ő Ausztriában él 4 éve menekült státuszban, ezért neki csak olyan útlevelet adtak, amivel nem volt engedélyezett az ország elhagyása. Emiatt az esküvő Ausztriában volt. Az esküvő előtt egy évvel ismerkedtünk meg, de ez idő alatt és az esküvő után is csak pár napot töltöttünk együtt. Kapcsolatunk jól indult, de időközben kiderült, hogy az ő részéről maga a házasság ténye volt a fontos, mivel ennek segítségével szeretne Magyarországon letelepedni. A házasság óta az ő szemében a legfontosabb dolog, hogy minden, a letelepedéshez szükséges papírt beszerezzek számára, ezek azonban még nincsenek meg, de már nem is kívánok férjemnek ezen papírok elintézésében, beszerzésében segíteni, mivel a lehető legrövidebb időn belül szeretnék elválni. Nem tudom azonban, milyen lépéseket tehet ő, megakadályozhatja-e valahogy a válást. Férjem elmondása szerint ő a válásba nem egyezik bele mindaddig, amíg számára nem biztosított a letelepedés Magyarországon, A másik kérdésem, hogy a válás történhet-e Magyarországon, annak ellenére, hogy az esküvő Ausztriában volt és férjem mind a mai napig ott él. Közös vagyonunk, gyermek nincs; ezek tényében szeretném megtudni, hogy ilyenkor már az első tárgyaláson kimondják a válást vagy ehhez több tárgyalásra van szükség. Válaszát előre is köszönöm. S. Ágnes

Tisztelt Kérdező! A házasság felbontására az a bíróság illetékes, ahol a felek utolsó közös lakhelye volt, vagy ahol az alperes lakcímmel rendelkezik. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy mivel a férje menekültként Ausztriában tartózkodik, és az államhatárt érvényes okmányok hiányában nem is lépheti át, így a Magyarországon működő bíróságok nem rendelkeznek illetékességgel , illetve mivel nemzetközi ügyről van szó, joghatósággal, hiszen Magyarországon nem volt közös bejelentett címük, és a férje jelenleg is Ausztriában tartózkodik. Ebben az esetben javasolom, hogy egy osztrák ügyvéddel vegye fel a kapcsolatot, aki házassági bontóperekben járatos - e kérdéssel fordulhat a területileg illetékes osztrák ügyvéd kamarához. Az azonban általánosságban elmondható, hogy a válást a férje megakadályozni nem tudja, amennyiben azonban ahhoz nem járul hozzá, bizonyítani szükséges a házasság megromlásához vezető okokat, és így az eljárás hosszadalmasabb lehet. Kiskorú gyermek hiányában azonban, és mivel közös lakhelyük nem volt, az eljárás egyszerűbb lehet.

tisztelettel:
Dr. Bagó-Rónai Ivett
dr.bago-ronai.ivett@onlinejogasz.hu   OnlineJogász.hu
 
© www.onlinejogasz.hu ViP-CMS - A Sokszínű Tartalomkezelő Rendszer