Kapcsolat Gy.I.K. Felelősség    
 
Hírek

2010/12/29

A kérdésfeltevés átmenetileg szünetel.

köszönettel: a szerk.

2009/05/01

Kérjük Önöket, amennyiben a befizetéstől számított harmadik napon sem kaptak még választ értesítsenek bennünket, mert előfordul, hogy nem tudjuk a befizetőt beazonosítani.

köszönettel: a szerk.


   Keresés a válaszok között


Kereshet a kérdés azonosítójára, a korábban megadott névre és kérdésre, valamint a válaszra is.


   Statisztika

Összes kérdés: 2863
Ebből ma érkezett: 0


A keresés eredménye:

Benczik Sándor 2008-12-22 22:01 [4780]
Tisztelt Cím! Vállalkozásvezetőként állok alkalmazásban, útépítéssel foglalkozó cégemnél 2008.03.03 -tól, folyamatos munkaviszonyra kötött szerződéssel. Cégem az év végével területi összevonásokkal jelentős létszámcsökkentést kíván végrehajtani. Részemre felajánlottak "közös megegyezéses" munkaviszony megszüntetést, 30 napos felmondási idővel 2008.01.18-i megszűnéssel. Én ezt nem írtam alá, valószínű rendes felmondással fognak felmondani. Támadható e a felmondás akkor, ha a cég: - közbesszerzési eljárásban személyem és személyemhez kötött jogosítvány alapján engem bevonni kívánt szakemberként jelölt, - a pályázatot megnyerte, - szerződést kötött a kiíróval, amelyben "felelős műszaki vezetőként " - "építésvezetői beosztásban" - személyemet jelölték meg, a 2009 06.30-i határidővel teljesítendő vállalkozási szerződésben! Kérdéseim : 1.) A fenti , harmadik félnek tett nyilatkozat ( Közbeszerzési pályázati dok.) és harmadik féllel megkötött szerződés alapján tekinthetem e munkaviszonyomat a jelzett szerződés szerinti határideig elkötelező jellegűnek a munkáltató részéről személyemmel kapcsolatban ? 2.) Ha a rendes felmondásomat az összevonások miatti átszervezéssel- státuszok megszüntetésével; illetve a piaci lehetőségek szűkülésével indokolják, - az 1.pont alapján támadható e a felmondás? 3.) Milyen követelésem lehet a céggel szemben ha a felmondás után nem kívánom az eredeti, munkakőrbe való visszahelyezésemet , vagy a szerződés szerinti megjelöléssel a továbbfoglalkoztatásomat, mivel felmondtak? Köszönettel: Benczik Sándor

Kedves Kérdező ! A pályázati feltételeket nem ismerem, így nem tudom megmondani, hogy milyen szankciója van, ha Önt elküldik. Valószínűsítem, hogy a pályázat enged mozgásteret a munkáltatónak, hisz a súlyos kötelezettségszegést követ el rendkívüli felmondással el kell, hogy küldjék, nem várható el, hogy ilyen esetben is továbbfoglalkoztassák vagy ha lebetegszik hosszú távra, akkor pótolni kell munkáját mással. A létszámcsökkentés jogszerű felmondási ok rendes felmondásnál. Tudni kellene, hogy a pályázat engedi e az átszervezést, létszámcsökkentést. Azonban az Ön jogviszonyának a megszűntetése és a pályázatnak való megfelelés két külön dolog, az egyik munkajogi viszony a másik pedig polgárijogi. Ha a munkálttaónál az átszervezés indokolt akkor jogszerű lehet munkajogi szempontból az Ön elbocsátása. Az más kérdés, hogy ezzel sérti e a pályázatot és emiatt vissza kell e fizetni a támogatást, vagy súlytják e egyéb szankcióval. A rendes felmondásnál csak a mukajogi jogviszony vizsgálható, a felmondás indokának jogszerűnek, valósnak és indokoltnak kell lennie, a bíróság ezt vizsgálja és a munkáltatót terheli a bizonyítás. A leírtakból nem tudom megállapítani, hogy ezek a feltételek fennállnak e, de létszámcsökkentés indokát megtámadni peres úton és pert nyerni igen nehéz, ez eléggé védhető ok a munkáltató részéről és mindig tudnak olyan kimutatást készítetteni, ami a szorult gazdasági helyzetet indokolja (pláne manapság). Amennyiben nem kér visszahelyezést és pert nyer, akkor 2-12 havi átlagkeresetet ítélhet meg a bíróság (bíróság mérlegelési jogköre általában a jogsértés súlyát és ajogviszony hosszát nézik), elmaradt munkabért (ítélet jogerőre emelkedéséig kell számolni), valamint nem vagyoni kártérítést is kérhet (ezt nagyon alaposan bizonyítani kell, elsősorban tanúkkal vagy orvosi véleménnyel ha az elbocsátás miatt az egészsége megromlott).

tisztelettel:
Dr. Tóth Edina
drtothedina@onlinejogasz.hu   OnlineJogász.hu
 
© www.onlinejogasz.hu ViP-CMS - A Sokszínű Tartalomkezelő Rendszer