Kapcsolat Gy.I.K. Felelősség    
 
Hírek

2010/12/29

A kérdésfeltevés átmenetileg szünetel.

köszönettel: a szerk.

2009/05/01

Kérjük Önöket, amennyiben a befizetéstől számított harmadik napon sem kaptak még választ értesítsenek bennünket, mert előfordul, hogy nem tudjuk a befizetőt beazonosítani.

köszönettel: a szerk.


   Keresés a válaszok között


Kereshet a kérdés azonosítójára, a korábban megadott névre és kérdésre, valamint a válaszra is.


   Statisztika

Összes kérdés: 2863
Ebből ma érkezett: 0


A keresés eredménye:

Szabó Miklós 2010-11-15 21:41 [5445]
Tisztelt Cím! Négyünk azonos arányú osztatlan közös tulajdonában van egy üzem és ezzel azonos hrsz-i számon lévő 2,7 ha terület. Az üzemet bérleti szerződés alapján egyik tulajdonos társunk működteti. Az évek során a társunk az üzemet bővítette, amihez hozzájárulásunkat adtuk. A bérleti díjat évek óta nem fizeti, ellenünk birtokvédelmet kért, így jelenleg az ingatlanra nem tudunk bemenni. A bérleti szerződést ezt követően érvényesen felmondtuk, az elmaradt bérleti díj, illetve használati díj megfizettetésére a bírósághoz keresetet nyújtottunk be. A bírósághoz továbbá keresetet nyújtottunk be a birtokba helyezésünre. A társunk kérte a birtokbahelyezési per felfüggesztését, mivel az üzem bővítése miatt keresetben kérte a bíróságot tulajdoni hányad megváltoztatására. A kérdésem az, hogy a tulajdoni hányad megváltoztatásának mértékénél figyelembe vehető e az, hogy az üzemet társunk kizárólagosan használta, a bővítést kifejezetten saját üzleti megfontolásai miatt végezte, az üzem bővítése következtében keletkezett többlet eredményt kizárólagosan ő realizálta, mivel a bérleti díj a bővítést követően sem változott. A fentiekre figyelemmel szeretném tudni, hogy a tulajdoni hányad megállapításánál a bíróság várhatóan milyen elveket fog követni. Szeretnén tudni továbbá azt, hogy a birtokba helyezési ügyben indult perünk felfüggesztésére elégséges indok e a társunk tulajdoni hányad megváltoztatására benyújtott keresete. Várom mielőbbi szíves válaszukat. Tisztelettel Szabó Miklós

Tisztelt Kérdező! A részletes és megalapozott válaszhoz mindenképpen látnom kellene a perben keletkezett iratokat, amelyek nélkül csak általánosságban fogok tudni tanácsot adni. Jó lenne tudni, hogy pontosan milyen indokkal kéri a társuk a tulajdoni hányad megváltoztatását, bár feltételezem, hogy az általa végzett értéknövelő beruházások, bővítések képezhetik a perbeli alapot. Önmagában az nem ok a tulajdoni hányad megváltoztatására, hogy a felépítmény az ő céljait szolgálta kizárólag, a bíróság az értéknövelő beruházás nagyságát fogja vizsgálni és azt, hogy a korábbi állapothoz képest mennyivel nőtt az ingatlan értéke, amely növekmény által a negyedik társ több mint 1/4 részre tarthatna igényt. Kérdés, hogy az értéknövelő beruházások és a bérleti díj nemfizetése időben egybe esnek-e, mennyire lehetett jóhiszemű a társuk, tudatában volt-e esetleg annak, hogy a beruházások ellenértékét a többi tulajdonostárs nem kívánta megtéríteni? Ha tudatában volt, hogy nem kapja meg Önöktől az ellenértéket, miért épített akkor a saját kockázatára? A bérleti díj nemfizetését indokolta-e bármivel is? A két per összefüggése kapcsán személy szerint önmagában nem látom indokát a birtokba-helyezési eljárás felfüggesztésének a tulajdoni arány eldöntéséig, mivel osztatlan közös tulajdonról van szó, bár nem ismerem a növekmény arányát a korábbi tulajdoni arányhoz képest, és azt sem tudom, hogy a negyedik társ pontos kereseti kérelme irányult-e pl. kizárólagos használati jog megállapítására az üzem tekintetében.

tisztelettel:
Dr. Nyul Balázs   OnlineJogász.hu
 
© www.onlinejogasz.hu ViP-CMS - A Sokszínű Tartalomkezelő Rendszer