Kapcsolat Gy.I.K. Felelősség    
 
Hírek

2010/12/29

A kérdésfeltevés átmenetileg szünetel.

köszönettel: a szerk.

2009/05/01

Kérjük Önöket, amennyiben a befizetéstől számított harmadik napon sem kaptak még választ értesítsenek bennünket, mert előfordul, hogy nem tudjuk a befizetőt beazonosítani.

köszönettel: a szerk.


   Keresés a válaszok között


Kereshet a kérdés azonosítójára, a korábban megadott névre és kérdésre, valamint a válaszra is.


   Statisztika

Összes kérdés: 2863
Ebből ma érkezett: 0


A keresés eredménye:

László 2010-11-15 21:40 [5449]
Tisztelt Online Jogász! 1. Lakásszövetkezet elnöke( igazgatóság elnöke) vagyok. A munkáltatói jogokat az alapszabály meghatározása szerint a közgyűlés gyakorolja. A munkáltató vezetője én vagyok egyedüli cégjegyzési (aláírási) joggal. Munkámat szerződéses főállású munkaviszonyban, kötetlen munkaidőben végzem. Kérdésem: kivel kell megkötnöm a munkaszerződést, ki írja alá, és kivel egyezek meg a feltételekben mint munkavállaló, és ki képviseli a szövetkezetet mint munkáltató? 2. A feleségemmel közösen alakított kft rendszeres gazdasági kapcsolatban van (könyvel) a szövetkezettel. A kft-ben mindketten tulajdonosok vagyunk, a kft tevékenységi köre nem azonos a szövetkezetével. Van-e összeférhetetlenség, ha igen, milyen megoldással lehet felodani? Megoldás-e, ha a bejelentést követően a közgyűlés hozzájárul a kapcsolat fenntartásához.

Kedves Kérdező ! A munkáltatói jogkör kérdését külön kell választani a szövetkezet munkavállalói és Ön, mint szövetkezet elnöke szempontjából. A szövetkezet m munkavállalói felett a munkáltatói jogkört Ön gyakorolja. A másik esetben kizáró ok, hogy a munkavállaló személye egybe essen a munkáltató személyével, így hiába Ön az elnök, saját maga felett a munkáltatói jogkört nem gyakorolhatja. Ahogy levelében írta az Ön esetében a munkáltató a közgyűlés, a Szövetkezeti tv. 35. § (3) bekezdése mondja ki, hogy az igazgatóság elnöke és tagjai tekintetében a munkáltatói jogokat a közgyűlés gyakorolja. A Szövetkezeti tv. Kimondja azt is, hogy az igazgatóság köteles szabályzatot elfogadni a munkáltatói jogkör gyakorlásáról. A munkaszerződést tehát a közgyűléssel kell megkötni, a feltételekben vele kell megállapodni. Az nem lehetséges, hogy a munkaszerződését valamennyi közgyűlési tag aláírja, így ezért kell szabályzatot elfogadni a munkáltatói jogok kérdésében, hogy a közgyűlés nevében ki írhatja alá a munkaszerződést. Esetleges összeférhetetlenségnél a bejegyzett, gyakorolt tevékenységi körök a lényegesek, így ha azonos tevékenységi kört nem végeznek az összeférhetetlenség nem állhat fenn. Az a legtisztább azonban, ha közgyűlésnek bejelenti, hogy xy társaságnak tagja és xy tevékenységeket végeznek, majd a közgyűlés hozzájárul, tudomásul veszi. A közgyűlési határozattal be tudja biztosítani magát.

tisztelettel:
Dr. Tóth Edina   OnlineJogász.hu
 
© www.onlinejogasz.hu ViP-CMS - A Sokszínű Tartalomkezelő Rendszer